Espanjassa törmää mitä eriskummallisempiin juhliin, mutta tämä taitaa voittaa kaikki.

Pienessä, vain noin 400 ihmisen Macharaviayan kylässä, noin 30km Malagasta järjestettiin Yhdysvaltojen itsenäisyyspäiväjuhlat. Kyllä, Yhdysvaltojen itsenäsyyspäivä. Tämä oli sen verran mielenkiintoinen ajatus, että höräytimme auton käyntiin ystäväni Royn kanssa ja päätimme ottaa selvää, että mikä juttu?

Lukuisat kyläläiset olivat pukeutuneet ajan henkeen ja moni tuntui ottavan hyvinkin vakavasti ja kunnioittavasti tämän juhlan. Kaupungintalolta kirkkoaukealle johtaneen kulkueen jälkeen aukiolla pidettiin tunteja puheita ja teatterinäytöksiä.

Syykin lopulta selvisi. Yhdysvallat nimittäin liittyy kylän historiaan niinkin vahvasti, että muinoiin kylältä yksi mies, nimeltään Bernardo de Gálvez lähti Yhdysvaltoihin ja nousi aina kenraaliksi asti, joten itsenäisyyden lisäksi muistetaan myös häntä. Myöhemmin Yhdysvaltojen kaupunki Pensacola on toiminut kylän ystävyys-/sisarkaupunkina. Juhlaa on vietetty vuodesta 2010 lähtien ja sopii hyvin hieman hiljaisempaan ajankohtaan, kun kaikki suuret kekkerit ovat vasta edessä päin.