MIKÄ ON TFCD TAI TFP?


Termi TFCD tulee sanoista Time For CD. Se juontaa juurensa aikaan, kun kuvat toimitettiin mallille CD -levyllä. Kyseessä on siis yhteistyö, jossa malli ja kuvaaja käyttää omaa aikaansa kuviin, eikä raha vaihda omistajaa. Nykyisin tämä on kääntynyt muontoo TFP, joka tulee sanoista Time For Photos, mutta TFCD -termiä käytetään edelleen aktiivisesti, vaikka kuvat toimitetaankin lähes poikkeuksetta sähköisesti.

YHTEISTYÖKUVAUKSELLA HYÖTYÄ MOLEMMILLE


Perusajatuksena on siis luoda kuvia molemmille osapuolille, maksuvälineenä oma aika. Koska molemmat tekevät kuvauksen vapaa-ajalla, on tärkeää, että molemmat hyötyvät kuvauksesta. Valokuvaajana TFP/TFCD -kuvauksia käytetään oman portfolion kasvattamiseen, uusien kuvausideoiden kokeiluun tai uuden kaluston opetteluun. Mallina taas kartutetaan omaa portfoliota, saadaan kuvia julkaisuun ja kehitetään omia malleilutaitoja.


Itsellä ei ole enää hetkeen ollut tarvetta kasvattaa omaa portfoliota, mutta käytän aktiivisesti TFP/TFCD -kuvauksia omien kuvausvisioiden toteuttamiseen ja kokeiluun. Tällöin usein etsin mallin kuvaukseen ja teen sen vapaa-ajallani, enkä odota, että jokin kaunis päivä saisin asiakaskuvauksen, jossa voisin toteuttaa tämän.

MALLIN JA KUVAAJAN

ETSINTÄ


Ilmojen lämmettyä minulla oli polttava halu päästä tekemään sensuelli kuvaus Andalusian kauniiseen kevätaurinkoon. Tavallisesti kun minulla on kuvausidea, huutelen siitä Instagramissa, jossa kerron vision mitä haluan kuvata ja halukkaat mallit saavat ilmoittautua. Varsinkin mieskuvaajana, koen hieman ongelmalliseksi lähteä kontaktoimaan suoraan malleja yksityisviestillä. Viesti on todella hankala muotoilla, ettei se kuulosta siltä, että "Hei olen mies, haluaisitko tehdä alastonkuvia kanssani?". Tästä syystä on helpaa, että ne, jotka ovat valmiita kuvaukseen, kontaktoivat minua.


Suomessa toimii todella aktiivinen TFCD -ryhmä Facebookissa, jossa sekä valokuvaajat, että mallit etsivät erilaisia yhteistyökuvauksia. Tänne voi vapaasti liittää oman hakemuksensa tai vastata jo olemassa oleviin hakemuksiin.


Jos naisena löydät sinua kiinnostavan mallihaun, mutta valokuvaaja on vieras, lisää hakemukseen kommentti, että otat yhteyttä. Tällöin "mallisiskot" voivat kontaktoida sinua, jos kyseisen kuvaajan kanssa kuvaamisessa on jotain, mitä sinun tulisi huomioida.

— VINKKI

Tällä kertaa tuttu malli Sara oli kuitenkin tulossa Suomesta lomalle lähistölle ja olimme jo aikaisemmin sopineet, että kuvataan silloin jotain. Kun tämä ajankohta oli lähestymässä, laitoin Saralle viestiä, että haluaisiko hän tehdä kuvauksen miljöössä.


Kun esittelet idean, on tärkeää saada selväksi omat toiveesi ja tavoitteesi kuvaukselle. Millaisessa miljöössä kuvataan, minkälaisella tunnelmalla ja kuinka paljastavasti. Varsinkin jos haluat tehdä kuvia tietyllä paljastavuudella, on tämä hyvä tuoda selkeästi esille, jotta te molemmat olette asiasta samalla kartalla. Olette molemmat tekemässä kuvausta omalla vapaa-ajallanne ja on todella ärsyttävää, jos se tuntuu ajanhaaskaukselta, kun et saanutkaan kuvia, tai päässyt harjoittelemaan sitä, mitä lähdit hakemaan.


Itselläni harvoin on vaatimuksia paljastavuuden suhteen vaan menemme sen mukaan, mikä mallista tuntuu hyvältä, mutta välillä minulla saattaa olla ideoiota, jotka vaatii esimerkiksi yläosattomuutta. Tällöin lisään mallinhakuviestiin suoraan, että mallin tulee olla ok asian kanssa.


YHTEISET

PELISÄÄNNÖT


Ennen kuvausta on hyvä käydä läpi yhteiset pelisäännöt. Varsinkin sensuellissa kuvauksessa on hyvä käydä läpi kuvauksen paljastavuus, ettei kummallekaan tule yllätyksiä. Lisäksi on hyvä käydä läpi, miten kauan kuvittelette kuvauksessa menevän aikaa, mitä asusteita mallin tulisi ottaa mukaan ja meikkaako hän valmiiksi vai vasta paikanpäällä.


Sopikaa myös siitä, millaisella aikataululla kuvat käsitellään ja miten monta niistä tehdään valmiiksi! Lisäksi on hyvä myös sopia siitä, saako malli valita vedoskuvista omia suosikkejaan vai onko päätös pelkästään valokuvaajan.


Itse tykkään esimerkiksi sensuelleissa kuvauksissa jättää mallille sen viimeisen sanan, mitkä kuvat voidaan julkaista ja mitkä ei. Tällöin itse kuvaustilanteessakin voi olla rennompi, kun ei tarvitse miettiä, että julkaiseeko valokuvaaja juuri sen kuvan, jossa vilahti enemmän kuin mitä olisi valmis kuvissa näyttämään.PITÄKÄÄ HAUSKAA

KUVAUKSESSA


Kuvauskokemus on kaikki kaikessa myös vapaa-ajalla kuvatessa, joten huomioikaa toisenne ja pitäkää hauskaa! Luokaa yhdessä ympäristö, jossa on myös lupa kokeilla ja epäonnistua.


Huolehtikaa ja kunnioittakaa toisistanne! Minulla kuvattava on hyvin usein vähemmissä vaatteissa kuin minä, joten muistutan aina, että ei ole väärin pyytää taukoa kuvaukseen, jos tulee kylmä. Pyri tarjoamaan aina turvallinen paikka vaihtaa vaatteita tai jos siihen ei ole mahdollisuutta, anna mallille siihen oma rauha. Voit sillä välin aivan hyvin kääntyä pois ja tarkastaa vaikka jo ottaamaanne kuvasatoa, eikä olla vieressä pällistelemässä, vaikka juttu olisikin kesken. Pyrkikää siihen, että olette molemmat tasavertaisia, sillä kuvauksessa kuvaaja ottaa helposti dominoivan aseman, vaikka ei siihen purkisikään. Sen sijaan, että käskymuotoisesti ohjaat mallia, muotoile se muotoon voisitko ja pystyisitkö.


Vaikka kuvat saattavat olla molemmille tärkeitä, pyrkikää viemään kuvaus läpi huumorilla, rennolla otteella pilke silmäkulmassa. Tällöin lopputulos on aina paras mahdollinen, kun molemmat voivat olla rentoja omia itsejään!


MUISTAKAA TOISENNE MYÖS

KUVAUKSEN JÄLKEEN


Sopikaa siitä, haluatteko, että teidät merkitään julkaistaviin kuviin ja kunnioittakaa sitä.


Yleinen käytäntö on, että molemmat merkitsevät toisensa julkaistaviin kuviin, mutta saatta myös olla tilanteita, että toinen osapuoli ei halua itseään merkittävän kuviin. Minun täytyy myöntää, että mä olen tässä tosi huono ja varsinkin kun julkaisen pitkän aikaa sitten tehdystä kuvauksesta kuvia, unohdan helposti merkitä mallin. Mutta toimikoon tämä kirjoitus myös muistutuksena itselleni!


Älä myöskään lähde muokkaamaan kuvaa ilman toisen suostumusta. Jos esimerkiksi mallina koet jonkin asian häiritseväksi kuvassa, pyydä valokuvaajaa huolehtimaan siitä. On ollut tapauksia, joissa malli on lähtenyt muokkaamaan kuvaa, muuttanut sen värejä tai lisännyt siihen sosiaalisessa mediassa filtterin ja olen kokenut sen usein melko loukkaavaksi omaa työtäni kohtaan.


Itselläni on käytäntönä, että malli voi rajata kuvan sosiaalisen mediaan sopivaksi ja muuntaa vapaasti sen mustavalkoiseksi. Muut muokkauset ovat kiellettyjä.


Tähän lopuksi vielä Saran kanssa kuvauspaikalta löytyneen appelsiini- ja sitruunatarhalta ottamia kuviamme.